Pijnklachten in uw rug?

Pijnklachten in uw rug?

Amsterdam – Tessa kan er over mee praten. Een sportieve dame die een glanzende carrière tegemoet ging als advocaat. Echter, door de vele uren die ze zittend doorbracht kreeg ze behoorlijk last van haar rug. en kwam ze terecht bij Rugcentrum ZuidOost. Tessa is één van de vele cliënten met rugklachten die het Rugcentrum behandelt. Zij zijn dé autoriteit op het gebied van rugklachten en helpen je rug weer in conditie te krijgen. Vroeg of laat krijgen we bijna allemaal een keer last van onze rug. Overbelasting, verkeerd zitten, verkeerde beweging of juist te weinig beweging. Oorzaken zijn legio. ,,Met uitzondering van herstel van een gebroken rug, worden rugklachten voornamelijk veroorzaakt door eigen gedrag,” vertelt Rik Kiel, deskundige op gebied van ruggen. Daarmee doelt hij onder meer op ons dagelijkse leefpatroon, wat voor werk we doen en welke sporten we beoefenen of juist niet. ,,Het is lang niet altijd een kwestie van overbelasting of verkeerde houding. Ook te weinig of niet bewegen doet je rug meer kwaad dan goed.” 

In tegenstelling tot veel andere fysiotherapiepraktijken die ook mensen met rugklachten behandelen, zorgt Het Rugcentrum voor een juiste diagnose. ,,Veelal zien wij mensen het etiket ‘a-specifiek’ opgeplakt krijgen wat betekent dat er geen aanwijsbare klacht is. Dat was ook het geval bij Tessa die al jaren onder behandeling was bij andere fysiotherapeuten, echter zonder succes.  Het Rugcentrum stelde de juiste diagnose: spondylolisthesis, ofwel een afgegleden ruggenwervel.” Door de diepgaande kennis en specialisatie op het gebied van de rug is Het Rugcentrum in staat onderscheid te maken in vele verschillende rugklachten. 

Net als rugklachten persoonsafhankelijk zijn, verschilt ook het advies per persoon.  ,, Het verschil maken wij vooral op basis van gedrag. De een werkt 60 uur per week en blijft doorgaan, de ander ervaart de pijn als teken van acute schade en ligt daardoor op de bank. Kortom, hoe iemand zich gedraagt bepaalt het klachtenpatroon.” Het Rugcentrum doet dan ook meer dan alleen de rug behandelen. Ze kijkt ook naar het beweeg- en leefpatroon en ondersteunt mensen op fysiek gebied, gedrag, houding en werk.

De oefentherapie is intensief en beslaat veelal een aantal maanden. Naast oefeningen op locatie van Het Rugcentrum, moeten cliënten ook thuis aan de slag. ,, Onze cliënten krijgen advies over houding en het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. Zij moeten de geleerde lessen toepassen en continue uitvoeren in hun dagelijkse praktijk.” De therapeuten van Het Rugcentrum zoals Rik begeleiden mensen hierbij. ,, Je houding en gedrag aanpassen op de lange termijn is veel moeilijker dan oefeningen doen in de praktijk, maar wel essentieel voor een gezonde rug. Op die manier begeleid ik mensen op weg naar de voor hun beste rug.”

Tessa werkt na een intensieve therapie inmiddels weer fulltime.  Dankzij de therapie heeft ze geleerd hoe ze goed moet zitten en wisselt ze het zitten regelmatig af met een korte wandeling. Rugpijn behoort voor haar tot het verleden.

Voor meer informatie en/of vragen:
Snijdersbergweg 95–97
1105 AN Amsterdam (Zuidoost)
https://www.hetrugcentrum.nl/contact/
020 – 365 60 68  
 
Bron: Zorg Amsterdam

← Terug naar overzicht artikelen