Heb ik reuma?

Heb ik reuma?

Amsterdam – Pijnlijke gewrichten. Stijfheid. Moeilijk kunnen bewegen. In de volksmond hebben we het al gauw over reuma. Maar reuma is slechts een verzamelnaam voor heel veel soorten aandoeningen. Hoe weet u dan of u een reumatische aandoening heeft of niet? Wie u dat kan vertellen is reumatoloog Dr Paul Baudoin.

Met meer dan 25 jaar ervaring op het terrein van reumatologie heeft hij geleerd dat de tijd nemen voor je patiënten een belangrijk onderdeel van de behandeling is. ,,Uiteraard staat kwaliteit van de behandelingen voorop, maar dat moet vanzelfsprekend zijn. Tijd en persoonlijke aandacht vormen een grote toegevoegde waarde,” aldus Baudoin. ,, Het zorgt namelijk voor een beter inzicht en begrip van de problematiek en maakt het daardoor mogelijk de levensstandaard zo hoog mogelijk te houden. Niet alles is oplosbaar met medicijnen maar er valt vaak nog veel te verbeteren. Hoe eerder ik betrokken ben bij mijn patiënten,  hoe beter je preventief kan werken. Ik kan voorkomen dat een patiënt door onwetendheid of verkeerde voorlichting te agressieve en soms onjuiste therapieën ondergaat. Zo kan ik onnodige schade voorkomen. Dat is de reden dat ik dit vak heb gekozen, dat is wat ik belangrijk vind.” 

Soorten reuma
Er zijn talloze aandoeningen gerelateerd aan reuma. Denk bijvoorbeeld aan artrose, jicht,  wekedelenreuma, chronische pijnen en reumatoïde artritis.  Reuma kan iedereen overkomen, jong en oud. Zoals reumatoloog Baudoin is het vooral zaak vroeg actie ondernemen. Heeft u last van uw gewrichten, kunt u moeilijker bewegen, last van dikke gewrichten? Maak een afspraak bij een specialist en laat u deskundig onderzoeken en adviseren. Belangrijk is dat er de tijd voor uw genomen wordt. Tijdens een eerste afspraak gaat Baudoin direct de diepte in. Welke klachten heeft u? Hoe lang? Wanneer? Hoe is uw beweeg- en eetpatroon? Vragen die helpen bij het stellen van een eerste diagnose. 

Goede behandelingen
Afhankelijk van de klachten en de ernst ervan, stelt Baudoin een behandelplan op. Dat kan variëren van medicijnen en bewegingstherapie tot in het uiterste geval een operatie.
,,Reuma is niet te genezen. Maar tegenwoordig kunnen wij een aantal vormen van reuma goed behandelen met medicijnen. Een middel tegen veroudering en de daar vaak mee gepaard gaande artrose klachten bestaat helaas niet. Gelukkig bestaan er wel medicijnen die de last van deze ziekte dragelijk maken.”

Voor meer informatie en/of vragen graag mailen naar:
reumazorgflevoland@reumazorgzwn.nl
https://reumazorgflevoland.nl
T: 085 – 028 02 84

Bron: Zorg Amsterdam


← Terug naar overzicht artikelen