Een tandheelkundige behandeling die in Nederland meer en meer in populariteit toeneemt is het plaatsen van facings. Steeds meer mensen kiezen hiervoor als ze scheve tanden of een spleetje hebben, bij verkleuring of een afgebroken tand. Wat zijn facings eigenlijk en hoe gaat het in zijn werk? We vroegen het aan Dr. Tazi. Hij heeft al 30 jaar ervaring met deze methode.
Wat zijn facings precies?
“Je moet het zo zien, facings zijn een soort schildjes die we op de tand plakken, met name op de voortanden. Het is niet de enige oplossing. Er zijn alternatieven als bleken of vullen. Het grote verschil is dat het geplakt wordt. Het is dan niet meer je eigen glazuur.”
Wanneer neemt men facings?
“Facings is een oplossing voor mensen die korte tanden hebben, bijvoorbeeld door knarsen of nagelbijten in het verleden. Maar het is ook geïndiceerd als de verkleuring zo hardnekkig is dat je het met vullingen niet meer mooi kan maken. Door een zenuwbehandeling kan de tand grijs worden of donkerblauwachtig. Verder kan er nog sprake zijn van een breuk. Er zijn mensen die door een trauma de helft van hun tanden verliezen en dan zijn facings een mooie oplossing. Wat de laatste jaren een beetje hip is, is dat mensen geen beugel meer willen om een spleetje dicht te maken of wanneer de tanden een beetje over elkaar heen zijn gegroeid. Naast dat het gebit moeilijk schoon te maken is ervaren veel mensen dat als onesthetisch. Ze durven niet meer te lachen en houden als reflex een hand voor de mond. Een beugel kan voor mensen ook te duur zijn. Het is heel mooi dat scheefstand dan ook met een facing kan worden opgelost. Patiënten met een gebroken tand hebben vaak geen keus, dat kan helaas niet met een vulling en moet met een facing. De meeste mensen komen om hun gebit mooier maken. Ze hebben dat bij de buurvrouw gezien of op social media”


Hoelang duurt het plaatsen van facings?
“Dat hangt ervan af. Over 1 facing doe ik zelf een half uur en voor 6 heb ik al gauw 1,5 uur nodig. Verder ligt het aan de ervaring van een tandarts maar ook met goede spullen en goed getrainde assistentes gaat het sneller. Laatst moest ik 16 facings doen, 8 boven en 8 beneden. In anderhalf uur had ik de eerste serie helemaal voltooid.”
Hoe voelen facings aan?
“Dan moeten we het eerst over het materiaal hebben. Voor directe facings gebruiken we composiet, hetzelfde materiaal als voor normale vullingen van kiezen maar dan mooier. Door te polijsten gaat het glanzen. Het voordeel van composiet is dat het in één afspraak te maken is. Het is makkelijk te repareren en goedkoper, tussen 100 en 150 euro. Het is wel minder sterk dan porselein, minder mooi en het wordt op den duur dof en poreus. Daarnaast gebruiken we vaak porselein, ook wel glasceramiek genoemd. Dat is super glad materiaal. Je hoeft het niet te polijsten en het maakt niet uit wat je eet of drinkt, ook als je niet poetst blijft het glad. Porseleinen facings worden door een tandtechnicus gemaakt en zijn duurder, gemiddeld 500 euro. Sinds 5 of 6 jaar zijn facings populair van hoog translucent zirkonium, materiaal dat ook bij juwelen wordt gebruikt. Het is harder, minder warm en zien er minder natuurlijk uit”
Kun je met facings alles eten?
“Nee, als je heel veel op een appel bijt of op harde chocola dan gaat het cement los en ligt de facing eruit. Niet na één keer natuurlijk, maar bij herhaling. Alles wat wij in de mond plaatsen is gevoelig voor herhalende kracht. Een losse facing kan worden teruggeplaatst, wanneer die breekt moet een nieuwe worden geplaatst. Hetzelfde verhaal geldt voor nagelbijten of op een pen bijten. Dat is te veel kracht voor facings. In dat geval neigen wij naar een kroon.”
Hebben facings extra onderhoud nodig?
“Porseleinen facings hebben niet veel onderhoud nodig. Het oppervlak is gladder dan het eigen glazuur. Composiet facings vragen meer onderhoud, dan moet je echt regelmatig flossen en ragertjes gebruiken. Toch is dat ook weer individueel, mensen met tandvleesproblemen moeten dat sowieso doen. Het is in ieder geval niet meer onderhoud dan bij gewone tanden.”
Zijn facings geschikt voor ieder gebit?
“Ik heb de neiging om te zeggen ja maar ik ben een beetje voorzichtig. Bij mensen met wat we noemen parafuncties zoals nagelbijten zou ik het niet doen. Het succes is dan te gering. Twee keer heb ik facings moeten weigeren bij patiënten met een slechte gebitsconditie. Contra-indicaties zijn dus eigenlijk verwaarloosde gebitten en een nadelige leefstijl.”
Hoeveel bezoeken moeten er worden afgelegd voor een facing?
“Voor porseleinen facings staan minimaal 3 bezoeken, op het laatste bezoek worden de facings geplaatst. Tussen het indiceren van de behandeling en het plaatsen zit meestal 10 dagen tot 2 weken.”
Waaruit bestaat de behandeling van facings?
“Bij het eerste bezoek wordt het behandelplan besproken en de begroting, ook belangrijk. Bij de tweede afspraak slijpen we de tand en wordt de kleuring en de vorm gekozen. Porseleinen facings worden door een tandtechnicus gemaakt en daarna geplaatst. Composiet facings kunnen direct worden geplaatst.”

Hoe lang gaan facings mee?
“Van composiet aan de voortanden zeggen we dat die na 4-5 jaar vernieuwd moeten worden. Het kan gepolijst worden maar dat hangt af van iemands lifestyle. Bij gebruik van koffie, rode wijn, thee. Maar ook bij gekruid eten zien we vaak dat het snel verkleurt. Porseleinen facings zijn duurzamer, als het goed gedaan is gaan die gemiddeld 10 jaar mee.”
Hoe werkt het in uw praktijk wanneer mensen besluiten om facings te nemen?
“De patiënt bepaalt, maar wij geven wel advies zodat patiënten achteraf niet teleurgesteld zijn. We leggen wensen altijd vast in een dossier. Sommige mensen gaan een stap verder en willen zelfs motieven of geen witte maar gekleurde facings. Ik heb een keer meegemaakt dat een roker, die overigens wel goed poetste, nicotinestreepjes op het porselein wilde laten zetten. Dat vond hij natuurlijker, zo zou niemand zien dat hij facings had. Het is een keuze en niet iedereen wil een Gerard Joling glimlach. Meestal zeggen mensen: ik wil het er natuurlijk laten uitzien maar niet te wit.”