Angstklachten of angststoornis?

Angstklachten of angststoornis?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over wat voeding op celniveau doet in het lichaam. Door te streven naar de juiste concentraties van voedingsstoffen – zoals vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren – worden de basisvoorwaarden gegeven voor een gezond lichaam en een krachtige geest.
De orthomoleculaire geneeskunde gaat er vanuit dat een ziekte eerder zal genezen bij optimale concentraties van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam.

Voor wie is orthomoleculaire geneeskunde?
Je kunt een orthomoleculair therapeut raadplegen bij praktisch alle chronische, niet levensbedreigende klachten en aandoeningen zoals angstklachten, angststoornis, huidklachten, allergieën, eczeem, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen, stressklachten, burn-out, PMS, ADHD, HSP, onrust, trage schildklier, darmklachten, het prikkelbare darm syndroom (PDS) en een verminderde weerstand. 

Orthomoleculaire therapie: op zoek naar oorzaak van klachten
Een orthomoleculair therapeut kijkt niet alleen naar de actuele klachten (de ‘foto’) maar onderzoekt ook je levensloop en medische geschiedenis (de ‘film’). Inzicht in welke mechanismen er gestoord zijn geraakt, is nodig om een goed behandelplan op te kunnen stellen en klachten in de kern aan te pakken. 

Enkele korte voorbeelden:
1. Je bent met een keizersnede geboren, lag in een couveuse en hebt geen borstvoeding gehad. Deze omstandigheden kunnen ertoe leiden dat je als volwassene last hebt van het prikkelbare darm syndroom, allergieën en eczeem. Aangepaste voeding, een therapie op de darm en specifieke suppletie en probiotica (darmbacteriën) kunnen mogelijk herstel bevorderen.

2. De afgelopen vijf jaar heb je veel stress gehad op je werk. Je hebt twee pittige reorganisaties moeten doorstaan. Langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot een verzwakt immuunsysteem (infecties), slaapproblemen, 
burn-out en depressieve klachten. Stress reductie, suppletie om de slaap te bevorderen en een gezond dieet zouden een uitgangspunt kunnen vormen voor de behandeling.

3. Je bent perfectionistisch ingesteld, kunt moeilijk ‘nee’ zeggen en gaat vaak over je grenzen. Diepe vermoeidheid, een traag werkende schildklier en een verhoogde infectie gevoeligheid kunnen het gevolg zijn. Optimale voeding, coaching, op een verantwoorde manier sporten en gerichte voedingssupplementen dragen mogelijk bij aan herstel.

Meten is weten!
Orthomoleculair therapeuten zijn er in opgeleid om door middel van vragen voedingstekorten en disbalans in lichaamsstoffen (vitaminen, hormonen, neurotransmitters) op te sporen. Voor een nauwkeurige analyse worden vaak laboratoriumonderzoeken ingezet, zoals bloed- en ontlastingsonderzoek. 

Op basis van al deze informatie wordt het behandelplan opgesteld. Dit kan bestaan uit een uitgebalanceerd voedingspatroon, hoogwaardige supplementen, leefstijl veranderingen, meer of anders bewegen, stress release en coaching.

Wil je meer weten?
Orthomoleculaire therapie is een aanvullende, complementaire therapie en vervangt geen reguliere medische behandeling. Een orthomoleculair therapeut stelt geen diagnoses. Ik raad je aan voorafgaand aan een consult en/of bij klachten die langer dan 6 weken aanhouden, de huisarts in te schakelen.

← Terug naar overzicht artikelen